Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Als de jeugdgezondheidszorg (JGZ) prenataal start met begeleidende zorg kan dat gezondheidswinst opleveren: ongunstige opgroeiomstandigheden komen eerder in beeld en er is meer continuïteit in de zorg rond kinderen. Maar hoe ondersteun je ouders op de juiste manier als JGZ-professional? De preSPARK is daarbij een effectief en efficiënt hulpmiddel, stelt ZonMw in een bericht. 

De preSPARk is een gespreksprotocol dat helpt om vragen en problemen van en met ouders in kaart te brengen. Het is speciaal ontworpen voor het prenataal huisbezoek dat plaatsvindt als de jeugdgezondheidszorg signalen heeft ontvangen van verloskundigen vanwege zorg over de toekomstige opgroeiomstandigheden van het kind.

“De preSPARK is een doorontwikkeling van de SPARK bij 18 maanden”, leegt projectleider Ingrid Staal van GGD Zeeland uit. “Met de methodiek vraag je als professional gestructureerd en oplossingsgericht door en bespreek je dertien onderwerpen met de aanstaande ouders. Zo komen hun zorgbehoeftes relatief gemakkelijk naar voren. Vervolgens bepaal je samen met de ouders welke vervolgacties daar het beste bij passen, aan de hand van risico-schatting en de stappen die je zet door het werk met de preSPARK.”

Prenatale zorg

De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk dat met name kwetsbare zwangere vrouwen en gezinnen passende ondersteuning krijgen, zodat meer kinderen gezond en veilig opgroeien. Om dit te bevorderen ligt er een wetsvoorstel dat per 1 juli 2021 de mogelijkheid biedt voor een prenataal huisbezoek voor kwetsbare gezinnen.

Door: Nationale Zorggids