Normal_logo_metakids

Metabole ziekten eindigden in 2020 opnieuw in de top 3 doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Reden voor Metakids om de alarmklok rondom metabole ziekten te luiden. Door in hun nieuwe campagne de harde feiten te tonen willen ze Nederland bewust maken van dit grote probleem. En zo meer aandacht vragen voor noodzakelijk onderzoek. Dit meldt Metakids.

Directeur Pieter Brinkhorst: “Dit zijn natuurlijk harde en confronterende boodschappen. Maar het zijn wel de verontrustende feiten. Deze slopende ziekten treffen jaarlijks te veel kinderen in Nederland en artsen zijn al blij als ze een kind kunnen behandelen. Genezing? Dat is nog heel ver weg. Het is tijd dat iedereen weet dat deze ziekten bestaan en dat we met meer onderzoek het ondraaglijke leed van kindersterfte kunnen voorkomen.”

Slopend effect

Metabole ziekten, ook wel stofwisselingsziekten, zijn één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Meer dan 20.000 ouders hebben te maken met het slopende effect van een metabole ziekte op hun kind. Bij kinderen die met een metabole ziekte worden geboren, gaat er iets mis in de ‘chemische fabriek’ van hun lichaam. Meestal missen ze een eiwit of werkt deze niet goed, waardoor het lichaam voedingsstoffen onvoldoende opneemt of afvalstoffen onvoldoende afbreekt. In plaats van gezond opgroeien, begint een proces van onomkeerbare aftakeling, zowel lichamelijk als verstandelijk. Veel kinderen halen hun eerste verjaardag niet eens. In andere gevallen uit de ziekte zich vaak op latere leeftijd (4-10 jaar). De schade is dan meestal al te groot, met jong overlijden tot gevolg.

De campagne, gemaakt door Greymen Group, gaat deze week van start en zal te zien zijn in outdoor media (digitale outdoor, abri’s, billboards), TV en via socials.

Door: Nationale Zorggids