Normal_rss_entry-266435

Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen maandag bekendgemaakt.

Ook schulden bij andere instanties zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Sociale Verzekeringsbank, worden geschrapt. Dat kon Van Huffelen nog niet eerder garanderen omdat het tijd kostte alle instanties op één lijn te krijgen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten riep haar leden al op schulden kwijt te schelden en die oproep onderschrijft de staatssecretaris. "Zodat ouders echt weer opnieuw kunnen beginnen en dat compensatiebedrag kunnen houden."

De staatssecretaris vraagt ook private schuldeisers zoals energiebedrijven, banken en woningcorporaties openstaande schulden kwijt te schelden. Hierover is ze nog in overleg met hen. Ze wil private partijen ertoe "verleiden" de schulden te schrappen en heeft "goede hoop" dat het gaat lukken.

Ongelofelijk fijn

Of Van Huffelen bedrijven ook financieel gaat compenseren voor de kwijt te schelden bedragen wil ze niet zeggen, maar "ik kan niet onmiddellijk iets meer betekenen voor die schuldeisers". Wel hoopt ze dat ook zij inzien dat het "ongelofelijk fijn" is voor de ouders als ze hun schulden kwijtschelden.

Vorige maand maakte de staatssecretaris bekend dat alle slachtoffers recht hebben op ten minste 30.000 euro. Volgende week begint de overheid met de eerste uitbetalingen, maar hoeveel ouders dan al geld ontvangen kan ze nog niet zeggen. Op dit moment heeft de overheid 12.000 gedupeerde ouders in beeld, mogelijk zijn het er veel meer.

Ook om hoeveel geld het in totaal gaat weet Van Huffelen maandag niet te zeggen. "Maar ongeacht wat het gaat kosten, we gaan het betalen. Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken." Ze benadrukt nogmaals dat het bedrag van 30.000 euro het minimum is. "Ouders die recht hebben op meer, krijgen meer."

Door: ANP