Normal_normal_rechtspraak

De oppasouders van baby Fabian die in oktober 2017 door ernstig hersenletsel om het leven kwam, beweren dat zij niet schuldig zijn aan doodslag. Beiden staan deze week in de rechtbank omdat de man van het stel de baby flink door elkaar zou hebben geschud en hebben geslagen op zijn hoofd. Jarenlang bleven zij onduidelijk over de oorzaak van de dood, maar zeggen nu dat het ging om een ongeluk. Het Openbaar Ministerie heeft maandag negen jaar cel geëist tegen oppasvader Robin van O. Dit meldt 1Limburg. 

Op de bewuste dag in oktober 2017 lag baby Fabian van vijf maanden oud in een campingbedje te slapen. De zoon van de oppasouders zou dat bedje hebben omgetrokken en op hem zijn gaan liggen. Volgens Robin van O., de oppasvader, zou Fabian nog hebben gehuild en is hij terug in zijn bedje gelegd. Pas later merkte hij op dat de ademhaling van de baby was gestaakt. Er was nog een hartslag en de huisarts werd meteen gebeld, zegt oppasmoeder Cynthia.

Ernstig hersenletsel door schudden

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stellen echter dat het veel waarschijnlijker is dat dergelijk hersenletsel is ontstaan door schudden dan door vallen. Echter is er één forensisch arts die twijfel zaait en niet 100 procent wil uitgaan van een misdrijf, zegt de advocaat van de oppasouders. “Justitie gaat hier gewoon veel te kort door de bocht.”

Tegen Robin van O. eiste het OM een celstraf van negen jaar, maar tegen zijn vrouw is geen celstraf geëist wegens gebrek aan bewijs.

Door: Nationale Zorggids