Normal_kov_kinderopvang

Gedupeerde ouders binnen de toeslagenaffaire stappen naar de rechter om hun burgerservicenummer (BSN) te laten wijzigen. Zij denken niet met een schone lei te kunnen beginnen zonder een nieuw BSN. Een zitting hierover vindt waarschijnlijk volgende week plaats. Dit meldt NOS. 

Ouders die door de Belastingdienst als fraudeur werden aangemerkt, vinden dat hun nummer besmet is door de hele affaire. “Ik sta nu onterecht in alle overheidssystemen als fraudeur. En het blijkt steeds moeilijk te zijn dit eruit te krijgen. Zo word ik geweigerd voor schuldhulpverlening en staan mijn kinderen ook genoteerd als mogelijke fraudeurs”, zegt een van de gedupeerden die met een nieuw BSN haar naam wil zuiveren. Zij en andere gedupeerden willen niet dat hier over tien jaar nog steeds iets over gezegd kan worden.

Alleen bij identiteitsdiefstal

Of het mogelijk gaat zijn om het BSN te wijzigen, is niet duidelijk. Eigenlijk gebeurt dit alleen als iemand het slachtoffer is van identiteitsdiefstal. Bovendien twijfelen sommige experts over het wijzigen van het nummer als oplossing voor al hun problemen, met name omdat de overheid niet alleen het BSN als identiteitskenmerk hanteert. Volgens hoogleraar belastingrecht Redmar Wolf is de wijziging technisch bijna niet uitvoerbaar. Hij denkt dat het moeilijk gaat zijn voor gedupeerden en hun kinderen om los te komen van hun onterechte aanmerking als fraudeur.

Door: Nationale Zorggids