Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Een ongezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap kan de longontwikkeling van het kind in de weg staan. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap slecht aten een hoger risico op astma hebben. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Zeven Europese landen deden mee aan het onderzoek, waaronder Nederlandse wetenschappers van het Erasmus MC. 18.326 paren uit de zeven verschillende landen vulden vragenlijsten in. Moeders beantwoordden vragen over hun voedingspatroon tijdens de zwangerschap. Kinderen werd gevraagd om hun longfunctie te meten en het orgaanvet te onderzoeken middels een MRI.

Astma of lagere longfunctie

Wat bleek was dat moeders die tijdens de zwangerschap weinig groente, fruit en granen aten en juist veel vet, suikers en zout binnenkregen, kinderen hadden met een 1,5 tot 3 procent hoger risico op astma of lagere longfunctie. Buikvet bij kinderen blijkt ook gerelateerd te zijn aan astma. Want ook kinderen met meer buikvet hadden een verhoogde kans hierop.

“De bevindingen dragen bij aan een betere voorlichting van zwangere vrouwen en betrokken zorgverleners en preventiestrategieën om de voeding van moeder tijdens de zwangerschap en de gezondheid van het kind gedurende het leven te optimaliseren”, aldus het Erasmus MC.

Door: Nationale Zorggids