Normal_normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

De Vrije Universteit en het Trimbos-Instituut komen met een initiatief om zwangere vrouwen te helpen bij stoppen met roken. Roken tijdens de zwangerschap is een belangrijke oorzaak van perinatale sterfte: het overlijden van een foetus na 22 weken zwangerschap of het overlijden van een baby in de eerste zeven dagen na de geboorte. Ook vergroot roken gezondheidsproblemen van pasgeboren baby’s. Het project ‘Stress- en Rookvrij Zwanger’ wil door middel van een app zwangere vrouwen helpen bij het verminderen van stress en stoppen met roken. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Het doel van het onderzoek is om met behulp van de app ‘Eva-rookvrij zwanger’ zwangere vrouwen te helpen bij het rustiger worden wanneer ze stress ervaren, minder gespannen te zijn en daardoor ook te helpen bij het stoppen met roken. Het programma duurt acht weken en bevat onder meer een persoonlijk stopplan, psycho-educatie over zwangerschap, stress en roken. De informatie is te vinden via de app en de website. Ook biedt het programma ademhalingsoefeningen.

Het initiatief is met name ontwikkeld voor kwetsbare zwangere vrouwen die uit een lager sociaaleconomisch milieu komen. Zorgprofessionals worden opgeroepen om rokende zwangere vrouwen te wijzen op het onderzoek. Aanmelden kan via de VU.

Door: Nationale Zorggids