Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Een vrouw die tijdens haar zwangerschap rookt, heeft een verhoogd risico op mannelijke kleinkinderen met astma. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) deed onderzoek onder 37.000 deelnemers. Dit meldt UMCG. 

Dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk is voor het kind, was al bekend. Ook stelden eerdere studies al vast dat dit rookgedrag de voortplantingseieren van de vrouwelijke foetus aantast, wat uiteindelijk het kleinkind van de rokende vrouw wordt. Het UMCG heeft nu de grootste studie tot nu toe hierover uitgevoerd en stelt voor het eerst vast dat roken tijdens de zwangerschap een effect heeft op de longfunctie van een toekomstig mannelijk kleinkind.

Hormonen of snellere groei

Waarom jongens hier last van hebben, is onduidelijk. Er kan een hormonale verklaring aan ten grondslag liggen, maar de snellere groei van de mannelijke foetus (en daardoor kwetsbaarder in bepaalde omstandigheden) kan ook een reden zijn. Ook blijkt dat vooral rokende grootmoeders aan de moeders kant een rol spelen, want aan de vaders kant zijn er geen gevolgen zichtbaar. Wetenschappers vermoeden dat dit komt doordat vrouwen al eicellen hebben als zij nog in de baarmoeder zitten en mannen pas zaadcellen krijgen zodra ze in de puberteit komen. Mannen (vaders) blijven in dit geval vrij van directe blootstelling.

De onderzoekers van het UMCG stellen tevens vast dat roken tijdens de zwangerschap duidelijk een grote rol speelt in de ontwikkeling van astma bij jonge kinderen en dat dit kan doorwerken in de generaties die erna komen.

Door: Nationale Zorggids