Normal_kov_kinderopvang_buiten_spelen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is blij dat er een stap is gezet in het vrijgeven van gegevens van gedupeerden van de toeslagenaffaire aan gemeenten, maar ouders hebben nog een lange weg te gaan, zegt bestuurslid Peter Heijkoop. Het heeft ongeveer zes maanden geduurd voordat de Belastingdienst informatie vrijgaf aan gemeenten, zodat zij gedupeerden kunnen helpen naar een betere toekomst. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Gemeenten en de Belastingdienst leefden maandenlang op gespannen voet, doordat gemeenten geen contact konden krijgen met gedupeerden. De VNG vroeg namelijk in september 2020 al om gegevens van de ouders, zodat gemeenten deze gezinnen zo snel mogelijk konden ondersteunen bij de aanpak van schulden en het vinden van bijvoorbeeld huisvesting en werk. Gemeenten wisten zonder de Belastingdienst niet wie de gedupeerden waren.

Dit tot grote frustratie van de VNG. “Wij staan naast onze inwoners die door de problemen met de kinderopvangtoeslag gedupeerd zijn, maar we voelen ons machteloos omdat we onze gedupeerde inwoners niet kunnen bereiken”, zei Heijkoop in november. Naast VNG-bestuurslid is hij ook wethouder in Dordrecht. Heijkoop is blij met de stap die nu is gemaakt, maar vindt het jammer dat het zes maanden heeft moeten duren. Gemeenten gaan nu snel contact zoeken met gedupeerde ouders, zodat een beeld gevormd kan worden van de omvang van de schulden.

Door: Nationale Zorggids