Normal_zwangerschapstest

Het leven staat al bijna een jaar stil, maar gelukkig niet op alle vlakken. Relaties ontwikkelen zich, mensen veranderen en levensplannen worden gemaakt. Een zwangerschap is vaak mooi en zwaar tegelijk en tegenwoordig lopen zwangeren rond met de vraag: kan ik mij wel laten vaccineren tegen corona? Het RIVM en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) raden het op dit moment voor de zekerheid af. Waarom is dit vooralsnog het advies?

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap gevaarlijk is, is het advies aan zwangere vrouwen om toch even te wachten met het halen van een prikje. Tenzij ze door gezondheidsproblemen ernstige corona kunnen oplopen. Dan zijn de voordelen van vaccineren misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Dit geldt ook voor vrouwen die op het werk risico lopen op besmetting met het virus. Dat er zo voorzichtig wordt omgegaan met deze nieuwe vaccins, is omdat de vaccins van Pfizer en Moderna de eersten zijn met mRNA en er geen gegevens bekend zijn over wat het effect is op moeder en kind.

Voor alle andere vrouwen is het raadzaam om pas na de zwangerschap een coronavaccinatie te halen. Wie zwanger is geraakt tussen de eerste en tweede vaccinatie, wordt aangeraden om de tweede prik na de zwangerschap te halen.

Vrouwen die zich tijdens de zwangerschap laten vaccineren tegen corona, worden verzocht om dit te melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum doet onderzoek naar de veiligheid van coronavaccinatie tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen kunnen aan het onderzoek meedoen via Moeders van Morgen.

Is de baby beschermd na vaccinatie?

Bij de meeste vaccins is het zo dat pasgeboren baby’s beschermd zijn tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen in de maanden na de geboorte. Of dit voor de antistoffen na de coronavaccinatie ook geldt, is niet duidelijk. Wel zegt het RIVM dat het aannemelijk is. Baby’s van gevaccineerde moeders kunnen ook gewoon borstvoeding krijgen, want er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk terechtkomt.

Wat als je een kinderwens hebt of ivf-behandeling ondergaat?

De onlangs opgerichte werkgroep ‘Covid-19 en Zwangerschap’ ziet geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen en vrouwen die bezig zijn met zwanger worden, een kinderwens hebben of middenin een fertiliteitstraject zitten. Toekomstige studies moeten echter uitwijzen of een prikje halen in die periodes écht veilig is.

Bronnen: RIVM en Algemeen Dagblad
Door: Nationale Zorggids