Normal_normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

De mate waarin jonge kinderen bijdragen aan de overdracht van het coronavirus is onduidelijk. Franse wetenschappers onderzochten kinderdagverblijven tijdens de lockdown en concluderen dat de kinderopvang geen brandhaard is voor besmettingen met het coronavirus. Dit meldt de Volkskrant.  

De Franse wetenschappers onderzochten meer dan driehonderd kinderen (tussen vijf maanden en vier jaar oud) die tijdens de eerste lockdown naar de kinderopvang zijn geweest in Parijs. 14 kinderen hadden antistoffen in hun bloed (3,7 procent). Dat is een half keer zoveel als het gemiddelde in Parijs en opvallend, aangezien veel ouders van de kinderen in de zorg werken. Van de medewerkers van de kinderopvang had 6,8 procent infectiesporen in hun bloed. Dat is niet meer dan de controlegroep, die op kantoor werkt. Er waren verder geen aanwijzingen dat de kinderen of de medewerkers elkaar hadden besmet.

Geen brandhaard

De resultaten laten zien dat kinderdagverblijven geen brandhaard zijn van coronabesmettingen en dat de mate waarin kinderen het virus verspreiden niet groot is. Nederlandse onderzoekers, verbonden aan het Jean Verdier ziekenhuis in Parijs, stellen dat dit een geruststelling moet zijn voor ouders en medewerkers van de kinderopvang.

Hoofdonderzoeker Camille Aupiais geeft aan dat de kinderen die het virus wel hadden, dat waarschijnlijk thuis hadden opgelopen en niet op het verblijf. Uit een analyse is gebleken dat ouders die antistoffen in hun bloed hadden, vaker een ouder hadden die besmet is geweest met het coronavirus. Wel moet bij het onderzoek vermeld worden dat het tijdens de lockdown is uitgevoerd en de kinderopvang daardoor dus niet vol zat. Aupiais: ‘De resultaten zijn misschien niet volledig generaliseerbaar naar kinderopvangcentra buiten een lockdown.’

Door: Nationale Zorggids