Normal_pexels-pixabay-46207

In een nieuwe webserie over het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC-Sophia worden kwesties rondom zwangerschap en geboorte belicht. Zo wordt de rol van leefstijl, stress en omgeving bij zwangerschap uitgelegd. In acht afleveringen vertellen verschillende specialisten over hun expertisegebied en over verschillende behandelingen en technieken. Dit meldt Erasmus MC-Sophia. 

In het Moeder en Kind Centrum van het ziekenhuis werken verschillende specialisten samen om de juiste begeleiding te bieden aan moeders en pasgeboren kinderen. Op deze afdeling worden te vroeg geboren baby’s behandeld en wordt er zorg geboden aan kinderen met een aanboren afwijking of ziekte. Het Moeder en Kind Centrum pleit ervoor om bepaalde behandelingen van aangeboren afwijkingen die nog niet in Nederland plaatsvinden, naar het ziekenhuis te halen. De ambitie is om de baby met de afwijking nog voor de geboorte te helpen, in plaats van erna. Alle specialisten zijn het er namelijk over eens dat hoe eerder de zorg begint, hoe beter de start van het leven is.

Vroeggeboorte voorkomen

Het uiteindelijke doel van het Moeder en Kind Centrum is om vroeggeboorte in de toekomst te voorkomen. Met verschillende 3D technieken en virtual reality proberen specialisten de zwangerschap en de groei van de baby beter in beeld te krijgen, zodat er ook eerder ingegrepen kan worden wanneer dat nodig is. 

In de webserie is onder andere te zien met welke nieuwe behandelingen en technieken de specialisten bezig zijn, wat het effect van een gezonde leefstijl is, waarom zorg van zwangere vrouwen beter moet, wat de rol van een placenta is bij een ongeboren baby en de mogelijkheden van foetale behandeling. De eerste afleveringen zijn te zien op YouTube kanaal van het Erasmus MC.

Door: Nationale Zorggids