Normal_normal_corona-5174671_640

Uit onderzoek blijkt dat moedermelk met corona-antistoffen een effectief bestrijdingsmiddel is van het coronavirus. Moedermelk van vrouwen die besmet zijn geweest met het coronavirus, bevat ten minste vijf maanden antistoffen tegen het virus. Bij sommige vrouwen zitten de antistoffen zelfs zeven tot acht maanden in hun melk. Dit meldt Amsterdam UMC.

Zowel vrouwen met en zonder doorgemaakte coronabesmetting deden mee aan het onderzoek. Bij vijftien procent van alle vrouwen werden antistoffen in de moedermelk aangetroffen. Daaruit blijkt dat die antistoffen al meerdere maanden in de moedermelk zitten. Soms hadden vrouwen wel antistoffen in hun bloed maar niet in hun moedermelk, of andersom. Ook blijkt dat zelf moedermelk zonder antistoffen goed werkt tegen het virus. Hoe dat mogelijk is, is nog niet bekend.

Onderzoekers gaan de antistofrespons in de moedermelk bestuderen na verschillende soorten vaccinaties. Hiervoor wordt melk gebruikt van vrouwen die gevaccineerd zijn. Daarnaast willen de wetenschappers de invloed van stress op zwangere vrouwen en pas bevallen moeders onderzoeken. Verschillende onderzoeken tonen aan dat stress een nadelige werking heeft op de hoeveelheid antistoffen in de moedermelk, maar andere studies zeggen het tegenovergestelde. Met dit nieuwe onderzoek willen ze uitsluitsel geven. De afgelopen maanden zijn er heel veel vrouwen geweest die hun melk doneren om dit onderzoek mogelijk te maken.

Door: Nationale Zorggids