Normal_blue-2729261_640

Ondanks het feit dat mondzorg voor kinderen verzekerd is, gaan de meeste kinderen pas vanaf hun vierde naar de tandarts. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek. Bij veel kinderen is er op dat moment al sprake van tandplak. Ouders kunnen dit voorkomen door eerder te beginnen met tandenpoetsen bij jonge baby’s vanaf zes maanden. Dit meldt NU.nl.

Slechte mondgezondheid bij jonge kinderen is al iets dat langer de aandacht krijgt. Tandartsen geven aan dat ze vaak problemen zien bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Meteen beginnen met tandenpoetsen wordt daarom ook aangeraden, zelfs als kinderen nog maar één tand hebben. Tanden die net uitkomen zijn extra gevoelig voor gaatjes, omdat het glazuur nog niet hard genoeg is.

Daarom is tanden poetsen zeker aan te raden. Sla je Google erop na, dan is het meest genoemde advies om bij kindjes onder de twee jaar één keer per dag de tanden te poetsen, het liefst voor het slapengaan. Zodra een kind twee wordt, kunnen ouders 's ochtends en 's avonds de tanden poetsen én is het verstandig om hem of haar mee te nemen naar de tandarts. Al is het alleen om te wennen aan zo'n bezoek. Behandelingen zijn op dat moment vaak nog niet nodig, maar dan heeft de tandarts al wel in het vizier of het kind een gezond gebit.

Door: Nationale Zorggids