Normal_corona_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Volgende winter hebben we geen lockdown nodig, dankzij vaccins’

Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er heel anders uit dan de afgelopen maanden, verwacht Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal, daar ben ik enigszins optimistisch over.” Lees meer over haar verwachtingen in het artikel ‘Volgende winter hebben we geen lockdown nodig, dankzij vaccins’.

Dinsdag: De Jonge heeft ‘nul begrip’ voor mensen die coronaprik weigeren

De zorgminister stelde in de nationale persconferentie voor "iedereen die het belang van vaccinatie ondermijnt hard tegen te spreken". Sommige mensen kunnen nu eenmaal niet worden geprikt, maar "als een deel van de jongeren zich niet laat vaccineren, hebben we een groot probleem.”

Woensdag: Britse variant coronavirus is tientallen procenten dodelijker

Nieuw Brits onderzoek duidt erop dat de Britse variant van het coronavirus tientallen procenten dodelijker is dan eerdere verschijningsvormen van het virus. Volgens een studie ligt het risico op overlijden tussen de 32 procent en 104 procent hoger met de Britse variant.

Donderdag: Zes landen leggen vaccineren met AstraZeneca stil, wat doet Nederland?

Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen. Nog eens zes andere landen zijn er voorlopig mee gestopt. Maar wat doet Nederland?

Vrijdag: Novavax claimt dat zijn coronavaccin bij 96 procent werkt

De Amerikaanse farmaceut Novavax claimt dat zijn coronavaccin in ruim 96 procent van de gevallen werkt om een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Tegen infectie met de besmettelijkere zogenoemde Britse variant van het coronavirus biedt Novavax 86 procent bescherming. Tegen infectie met de Zuid-Afrikaanse variant is het stukken minder effectief.

Door: Nationale Zorggids