Normal_echo_foetus

Met het bestuderen van reusachtig grote hologrammen van duizenden embryo’s op een nieuwe virtual reality-muur van 3 meter breed en 2 meter hoog, gaat het Rotterdamse Generation R Next onderzoek wereldwijd een unieke nieuwe fase in. De muur laat embryo’s van net 8 weken oud en geen 2 centimeter lang zien. Dit meldt Erasmus MC.

Door speciale 3D-brillen is te zien hoe het embryo op de muur draait. Deze embryo’s worden aangestuurd door coördinator Anton Koning. Clarissa Wiertsema en Naomi Graafland, arts-onderzoekers van de afdelingen Kindergeneeskunde en Verloskunde & Gynaecologie, onderzoeken tegelijkertijd de invloed van de leefstijl van ouders op de prille groei en ontwikkeling van de embryo’s.

Leefstijl voor de zwangerschap van grote invloed

Wiertsema en Graafland volgen de zwangerschap van 3.500 vrouwen die meedoen aan Generation R Next al sinds hun kinderwens, dus vóór de conceptie. “Want de laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat de leefstijl van ouders vóór en tijdens de zwangerschap van grote invloed is op het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van het kind in de rest van zijn of haar leven”, legt Wiertsema uit.

Door de vragenlijsten en metingen die van de aanstaande vaders en moeders zijn verzameld, weten de onderzoekers veel van hen, zelfs voordat zij zwanger raakten. De arts-onderzoekers leggen uit dat de periode rondom de conceptie heel belangrijk is en dat er goed gekeken wordt naar de invloed van de gezondheid van de moeder en vaderlijk factoren op de groei en ontwikkeling in het eerste trimester van de zwangerschap. Op drie momenten in de vroege zwangerschap kwamen de moeders langs op het onderzoekscentrum om bij 7, 9 en 12 weken heel gedetailleerde 3D-echo’s te laten maken.

Die duizenden echo’s hopen de onderzoekers de komende jaren met behulp van de nieuwe I-Wall verder te bestuderen. Niet eerder werd de groei van baby’s als zo vroeg en in zulke groten getale bekeken.

Door: Nationale Zorggids