Normal_moeder_moederschap_baby_geboorteverlof

Maandag verschijnt de eerste aflevering van de podcast Zwarte Muisjes over psychische problemen rondom de zwangerschap en bevalling. De podcast is onderdeel van de overheidscampagne Hey, het is oké. Eén op de tien vrouwen krijgt psychische problemen rond de zwangerschap. Dit meldt Hey, het is oké. 

Journalist Maarten Dallinga volgt Sanne en haar vriend Jelte een jaar lang. Sanne is weer zwanger, na een postnatale depressie. Ook spreekt hij met andere vrouwen die rond hun zwangerschap depressief en angstig werden, in een psychose raakten of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kregen. Hoe is dit voor hen? Dallinga praat ook met partners over hoe zij die periode hebben ervaren. Aan experts vraagt hij hoe postnatale depressies kunnen ontstaan en wat je kunt doen als je klachten herkent.

Via de podcast ontdekken luisteraars hoe het is om sombere of verwarde gevoelens te hebben in een periode die juist uit geluk zou moeten bestaan. En waarin de mensen om de vrouw heen verwachten dat ze vrolijk en dankbaar is. Vrouwen horen vaak: “Je moet maar lekker genieten van je zwangerschap” of “Je baby is toch gezond?”. Dat maakt het moelijker om eerlijk te zijn over hoe iemand zich echt voelt.

Hoofdpersoon Sanne is na een eerdere postpartumdepressie weer zwanger. “Toen ik eerlijk aangaf dat ik het best wel spannend vind, kreeg ik een beetje een laconieke reactie: Ach joh, wat is nou de kans dat je het weer krijgt? Ik kreeg het gevoel: doe niet zo moeilijk.”

In Zwarte Muisjes blikt Dallinga terug, maar kijkt hij vooral met de vrouwen vooruit. Ze vragen zich af of ze weer zwanger willen worden, of zijn zwanger en willen een nieuwe depressie voorkomen. Wat hielp, of helpt? En hoe kijken ze naar de toekomst? Vanaf maandag 12 april is wekelijks een nieuwe aflevering te vinden op het podcastplatform Anchor.fm.

Door: Nationale Zorggids