Normal_rss_entry-279364

D66 wil snel werk maken van een wetsvoorstel om de verplichte bedenktijd van vijf dagen voordat een vrouw een abortus mag ondergaan, te schrappen. Tweede Kamerlid Rob Jetten, de nieuwe woordvoerder van de partij over medisch-ethische kwesties, rekent op steun van een ruime Kamermeerderheid.

Verscheidene partijen dringen al langer aan op het afschaffen van de bedenktermijn. Maar D66 stemde de afgelopen jaren steevast tegen hun voorstellen, omdat bij de formatie van het nu demissionaire kabinet met de christelijke coalitiepartijen was afgesproken niet aan de abortuswet te tornen.

D66 kondigde vorig jaar al aan met een eigen wetsvoorstel te komen om van de "onnodige en betuttelende" bedenktijd voor zwangere vrouwen af te komen. Maar ook daarmee wachtte de partij, om de afspraken met de christelijke coalitiepartners op dit gevoelige punt niet te schenden.

Motie

Na de val van het kabinet over de toeslagenaffaire kwamen de kaarten anders te liggen. Eind februari bleek al dat een ruime meerderheid in de toenmalige Tweede Kamer af wilde van de bedenktermijn. Alleen CDA, ChristenUnie, SGP en DENK stemden toen tegen een motie van Lilianne Ploumen (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks).

D66-partijleider Sigrid Kaag zei tijdens de verkiezingscampagne al dat zij zich op het gebied van medisch-ethische kwesties niet nog eens vier jaar lang wil laten gijzelen door een regeerakkoord. Over dergelijke zaken behoren Kamerfracties vrij te kunnen stemmen, vindt zij.

Door: ANP