Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Als verloskundige Sylvia von Kospoth ontdekt dat veel uithuisplaatsingen van kinderen voortvloeien uit slecht gefundeerde rapportages, komt ze klem te zitten tussen haar geweten en haar verantwoordelijkheid het te melden als er een nieuwe baby op komst is. De nieuwe Teledoc: Goede Moeders hierover is te zien op maandag 14 juni om 20.00 uur op NPO 2. Dit meldt KRO-NCRV. 

Von Kospoth merkt dat er de laatste tijd steeds meer vrouwen zich aanmelden die officieel worden aangemerkt als ‘kwetsbare zwangeren’. In haar praktijk zijn het vooral vrouwen die in aanraking zijn geweest met jeugdzorg, of zwangeren waarbij zelfs oudere kinderen al uit huis zijn geplaatst. Als gevolg daarvan zijn deze vrouwen zeer wantrouwend tegenover overheidsinstanties en zorgverleners.

Beroepsprotocol verloskundigen

Nu de vrouwen opnieuw zwanger zijn, ziet Von Kospoth hoe zij zich met veel moeite aan hun verleden hebben ontworsteld. Ze hebben bijvoorbeeld een nieuwe stabielere relatie opgebouwd en betere huisvesting gevonden. Ze hebben hun leven weer op de rails en zijn vol hoop hun eerder uit huis geplaatste kinderen weer thuis te kunnen verwelkomen. Volgens het beroepsprotocol wordt verwacht dat Von Kospoth zo’n nieuwe zwangerschap meldt bij Veilig Thuis of gemeentelijke instellingen, zodat een risico-inschatting gemaakt kan worden voor het ongeboren kind.

Hoe kan ze het vertrouwen winnen van deze kwetsbare zwangeren en zich tegelijkertijd houden aan de protocollen? Hoe kan ze in zo’n situatie het belang van moeder en kind voorop stellen als deze moeders niet alleen blijdschap, maar ook grote stress en angst ervaren of ze dit kind wel mogen houden?

De Teledoc Goede Moeders van Jorien van Nes is op maandag 14 juni om 20.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 te zien.