Normal_baby_geboorte

Baby’s die vroeg in hun leven een streptokokkeninfectie (groep B) oplopen en daar bijvoorbeeld hersenvliesontsteking door krijgen, hebben later in hun leven een verhoogd risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen. Dit meldt Amsterdam UMC. 

Er is weinig bekend over de langetermijneffecten van een GBS-infectie bij baby’s. Op de korte termijn is bekend dat baby’s vlak na de geboorte er ernstig ziek van kunnen worden, indien het niet tijdig behandeld wordt met antibiotica. Het Amsterdam UMC zocht uit of baby’s na een streptokokkeninfectie een groter risico lopen op neurologische ontwikkelingsstoornissen, zoals gedragsproblemen, stoornissen in cognitief functioneren en motorische beperkingen.

Speciaal onderwijs

Uit het onderzoek blijkt dat ze daar inderdaad een grotere kans op hebben dan baby’s die geen streptokokken hebben gehad. Kinderen die een GBS-infectie hebben gehad, hebben later in hun leven meer onderwijsondersteuning nodig of krijgen speciaal onderwijs. 8 procent van de tienjarigen die een GBS-sepsis doormaakten gaat naar het speciaal onderwijs, tegen 3 procent van de kinderen zonder sepsis. Voor kinderen die hersenvliesontsteking hadden door streptokokken gaat 12 procent naar het speciaal onderwijs, tegenover 3 procent van de kinderen zonder GBS-meningitis.

Preventie

Volgens onderzoeker Merel van Kassel is meer preventieve zorg nodig om te voorkomen dat de allerjongsten een streptokokkeninfectie oplopen. “We moeten betere risicoprofielen maken als aanvulling op de huidige richtlijnen. Mogelijk kunnen sneltesten en nieuwe biomarkers ons helpen om de vrouwen en kinderen die écht behandeld moeten worden beter in beeld te krijgen.” Een mogelijk effectieve manier om streptokokken te voorkomen, is vaccinatie tegen GBS tijdens de zwangerschap. Antistoffen die dan worden aangemaakt, beschermen de baby.

Door: Nationale Zorggids