Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

Vorige week heeft het RIVM het advies aangepast omtrent coronavaccinatie van zwangere vrouwen. Omdat de praktijk in de Verenigde Staten laat zien dat het veilig is, kunnen zwangeren zich in Nederland laten vaccineren met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna. Vrouwen blijken in dubio te zitten: ze willen wel, maar vragen zich af wat de effecten ervan zijn op hun ongeboren baby. Dit meldt RTL Nieuws. 

Een eerste Amerikaanse analyse onder ongeveer vierduizend vrouwen, waarvan nu ongeveer zevenhonderd baby’s zijn geboren, is er geen verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte of groeiachterstand geconstateerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) denkt daarom ook dat vrouwen zich veilig kunnen laten vaccineren, óók als ze zwanger zijn.

Lastige keuze

Toch begrijpt de organisatie dat het voor deze vrouwen een lastige keuze is. Ze weten niet waar ze goed aan doen en of vaccineren de beste keuze is voor hun kind. “Daarom beslist de zwangere uiteindelijk zelf of ze zich laat vaccineren.” Toch lijken ook voor deze groep de risico’s van niet vaccineren groter dan de risico’s van de vaccins. Zwangere vrouwen die corona oplopen, hebben een flink verhoogde kans om er ernstig ziek door te worden: zij hebben een twee keer hogere kans op een ic-opname en beademing.

Moeders van Morgen

334 zwangere vrouwen hebben inmiddels een coronaprik gehad, als onderdeel van onderzoek van Moeders van Morgen. Deelnemers zijn zorgmedewerkers of vrouwen met een verhoogd risico op ernstige corona.

Door: Nationale Zorggids