Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Kinderen van zwangere vrouwen die meedoen aan wetenschappelijke onderzoeken, zijn vanaf nu meeverzekerd in de proefpersonenverzekering van Centramed. Er is een wetswijziging op komst die binnen de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek die nakomelingen verzekerd, maar Centramed wilde niet langer wachten. De organisatie verzekert de meeste umc’s en veel topklinische ziekenhuizen. Dit meldt Skipr. 

De wetswijziging is in gang gezet, na een onderzoek door het AMC (Amsterdam UMC) naar het gebruik van Sildenafil door vrouwen die zwanger waren van een kindje met een ernstige groeibeperking. De bloedvatverwijderaar zou de placenta beter laten werken, waardoor het kindje sneller zou groeien. Hoewel er tijdens de zwangerschap voor de moeders geen nadelige gevolgen zichtbaar waren, waren die er mogelijk wel voor baby’s na de geboorte. Ze hadden een verhoogd risico op overlijden en een grotere kans op een aandoening aan de bloedvaten van de longen. Het onderzoek werd per direct stopgezet.

De pers begon vragen stellen, onder meer over kinderen die onder de proefpersonenverzekering vielen. Het ministerie van Volksgezondheid is daarom bezig met een wijziging van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Door: Nationale Zorggids