Normal_vader__baby__ouderschapsverlof

22 procent van de moeders en 20 procent van de vaders heeft in de eerste drie maanden na de geboorte van hun kind last van angstklachten. 14 procent kampt met symptomen van een depressie, blijkt uit het promotieonderzoek van Marjolein Missler van de Vrije Universiteit. Zij hoopt dat het interventieprogramma dat door Missler en haar collega’s is ontwikkeld, ouders kan helpen de stress vlak na de geboorte te verminderen. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Voor ouder én kind is het goed om vroegtijdig symptomen van angst of depressie te signaleren. Deze symptomen zijn namelijk voorspellend voor gelijksoortige symptomen bij hun kinderen tussen de 10 en 14 jaar (vroege adolescentie).

Verminderen ouderschapsstress

“Het door ons ontwikkelde laagdrempelige preventieprogramma is gericht op het verminderen van ouderschapsstress. Ondanks dat dit programma niet meetbaar effectief was, beoordelen ouders de ontvangen informatie als nuttig en van toegevoegde waarde”, zegt Missler. Haar advies is dan ook om de interventie in te zetten bij de standaardzorg aan zwangere vrouwen en hun partners.

Door: Nationale Zorggids