Normal_zwanger__zwangerschap__bedrust

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog negenduizend vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000. Dit blijkt uit een recente studie van het Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds, meldt Nivel. 

Mogelijke verklaringen voor de toename in zwangerschapsdiabetes zijn volgens de onderzoekers een betere screening en een stijgend aantal zwangerschappen bij oudere vrouwen. Zwangerschapsdiabetes kan bij de geboorte tot complicaties leiden. Daarnaast krijgen deze vrouwen daarna vaker diabetes type 2 en hebben ook hun kinderen daar een verhoogde kans op.

Zwanger op latere leeftijd

Vooral vrouwen die op latere leeftijd zwanger zijn, hebben meer kans om deze vorm van diabetes te krijgen. In 2019 had 6,5 procent van de zwangere vrouwen in de leeftijd van 30 tot 34 jaar zwangerschapsdiabetes. Van de vrouwen tussen de 40 en 44 jaar was dat bijna 20 procent.

Minder insuline gespoten

Hoewel het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes de laatste jaren is gestegen, nam het percentage vrouwen dat insuline nodig heeft om de bloedsuikerwaarden op peil te houden af. Zo kreeg in 2015 ruim 32 procent van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes insuline voorgeschreven en in 2019 21 procent. Mogelijk speelt de betere screening hier een rol, waardoor ook vrouwen met een mildere vorm van zwangerschapsdiabetes in beeld komen.

Door: Nationale Zorggids
Bron: Nivel, 
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/aantal-vrouwen-met-zwangerschapsdiabetes-stijgt, geraadpleegd op 14-05-2021