Normal_ziek_ziek_kind_baby

Soms hebben ouders al heel snel door dat de ogen van hun kindje niet werken zoals ze moeten. Eerder brak er een tijd van wachten aan, omdat oogonderzoeken bij baby’s pas kunnen plaatsvinden als ze zelfstandig kunnen zitten en hun hoofd goed omhoog kunnen houden. Het nieuwe expertisecentrum van Bartiméus in Zeist brengt daar verandering in. Ouders kunnen daar met hun baby terecht, ook als hij of zij nog niet kan zitten, en krijgen binnen een dag een diagnose. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Voor baby’s en kinderen met mogelijke oogaandoeningen is een heel team aan specialisten nodig, dat ook zeldzame aandoeningen herkent. Het expertisecentrum in Zeist heeft deze artsen in dienst. Ook heeft het het nieuwste apparatuur in huis, zoals een handapparaat dat lijkt op een föhn. “Je houdt het tegen het oogje aan en je ziet dan aan de binnenkant alle laagjes van het oog. En dan kun je al meteen iets zeggen over het netvlies en de binnenkant van het oog”, legt oogarts Ymkje Hettinga uit.

Sneller en minder invasief

Apparaten die oogartsen gebruiken voor volwassenen zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Zij kunnen pas tegen de tijd dat ze 2 of 3 jaar oud zijn, hun kin goed in een bakje van het apparaat leggen en goed rechtop zitten voor de benodigde scan of foto. Om te meten of het oog elektrische signalen afgeeft, moest voorheen een belastend elektroretinogram uitgevoerd worden, maar nu is er een nieuw apparaat waarbij alleen een sticker onder het oog geplakt wordt. Een snel en minder invasief onderzoek.

Door: Nationale Zorggids