Normal_zwangerschapstest

Als het aan vertrekkend hoogleraar Didi Braat van het Radboudumc ligt, gaan scholen tijdens de lessen seksuele voorlichting ook informatie geven over de gewenste leeftijd voor krijgen van kinderen. Tijdens haar afscheid van het Nijmeegse ziekenhuis wees ze op de gevaren van een uitgestelde kinderwens. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Mannen en vrouwen die pas op latere leeftijd kinderen willen, kunnen met diverse complicaties te maken krijgen. Vooral voor vrouwen is het belangrijk om te weten dat de kans op een zwangerschap na hun dertigste kleiner is en nóg kleiner wordt na hun 35ste.

Leeftijd vrouw stijgt

In de afgelopen vijftig jaar is de leeftijd waarop een vrouw voor het eerst moeder wordt, gestegen. In 1970 was de gemiddelde leeftijd nog 24,3 jaar. In 2019 kregen vrouwen gemiddeld op hun 30ste hun eerste kind “Bij hoogopgeleide vrouwen ligt de leeftijd nog een stukje hoger. Sinds de introductie van de pil in 1962 zijn mensen onbewust het krijgen van kinderen steeds meer gaan uitstellen of voor zich uit gaan schuiven. Dat is prima, als de voor- en nadelen goed worden afgewogen. Daar ontbreekt het helaas vaak aan”, constateert Braat.

Door op scholen voorlichting te geven en de huisarts hierin een actievere rol te geven, kunnen issues als langer pilgebruik of actrices die pas op late leeftijd moeder worden, aan de kaak worden gesteld. Volgens Braat zijn beroemde vrouwen die op hun 48ste een kind krijgen, vaak bevrucht met de eicel van iemand anders.

Door: Nationale Zorggids