Normal_normal_zwanger__baby__buik__schoentjes__roze

Kinderen die al tijdens de zwangerschap of vlak erna een achterstand oplopen, kunnen mogelijk met behulp van data science toch een goede start krijgen. Dit moet blijken uit onderzoek van de Universiteit Leiden, waar professor Wessel Kraaij de onderzoekersleider is, meldt Universiteit Leiden. 

“We gaan onderzoeken in hoeverre we de bestaande manier om risico’s te signaleren kunnen verbeteren. Dat doen we door medisch-sociale kennis over kwetsbaarheid te combineren met gegevens uit diverse registratiesystemen”, legt Kraaij uit. Door de signalering op deze manier te verbeteren, kunnen kinderen met een slechte start een kans krijgen op een  betere toekomst.

Korte- en langetermijngevolgen

Het onderzoek moet laten zien of data-analyse gerechtvaardigd is bij deze vorm van zorg en ondersteuning en of het daarbij zinvol is. Onder meer gegevens van het CBS en data op gemeentelijk en regionaal niveau wordt hiervoor gebruikt. Kraaij hoopt hiermee te kunnen zien welke nadelige omstandigheden in de eerste duizend dagen van een kind (van conceptie tot de tweede verjaardag) welke kort- en langetermijneffecten tot gevolg hebben.

Door: Nationale Zorggids