Normal_zwanger__zwangerschap

Een mindfulnesstraining van negen avonden vermindert de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50 procent en verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling. Dat concluderen UvA-onderzoekers Irena Veringa, Esther de Bruin, Bonny van Steensel en Susan Bögels, meldt de Universiteit van Amsterdam. 

De Mindfulness Based Childbirth and Parenting training is toegespitst op zwangeren met een hoge mate van angst voor de bevalling. De training wordt gegeven in kleine groepen van circa 6 zwangeren en partners door speciaal getrainde verloskundigen en bestaat naast aandachttraining uit educatie over de bevalling en het ouderschap.

Mate van angst

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep van 140 zwangere vrouwen die een hoge mate van angst voor de bevalling hadden. De helft van deze groep kreeg de mindfulnesstraining, de andere helft kreeg binnen de gebruikelijke zorg extra begeleiding voor hun angsten. De verschillen tussen beide groepen bleken groot. De kans op een te hoge angst voor de bevalling als geheel volgens de W-DEQ schaal verminderde door de training met 36 procent ten opzichte van de controlegroep. Ook het “doemdenken” over baringspijn verminderde significant, terwijl de acceptatie van de fysiologie van de baringspijn sterk toenam in de mindfulness groep. 

Bij het verloop van de bevalling bleek dat de deelnemers aan de mindfulnesstraining 36 procent minder gebruikmaakten van een ruggenprik dan de controlegroep, en 51procent minder niet-medisch urgente keizersneden ondergingen. 

Reductie niet-medisch urgente interventies

Veringa: "De bevindingen van het onderzoek zijn wereldwijd van groot belang voor de zorg voor zwangere vrouwen en pasgeborenen. Een van de speerpunten van de World Health Organisation (WHO) is de reductie van angst voor de bevalling en het hieraan gerelateerde gebruik van niet-urgente medische interventies bij de bevalling (interventies die niet met de gezondheidstoestand van moeder of kind gerelateerd zijn)." Een keizersnede heeft altijd gezondheidsrisico’s voor de moeder en vergroot de risico’s op complicaties bij een volgende zwangerschap, licht Veringa toe. "Kinderen geboren met een keizersnede hebben een verhoogd risico op allergo- immunologische problemen, astma en obesitas op latere leeftijd."

‘De resultaten van het onderzoek wijzen de weg naar een goed uitvoerbare methode van vermindering van de hoge angst voor de bevalling, waardoor vrouwen en hun partners meer regie kunnen nemen over hun bevalling en waardoor niet-urgente medische behandelingen sterk verminderd kunnen worden. Dit is grote winst voor moeder en kind’, aldus Veringa.

Volgens de onderzoekers biedt dit onderzoek een nieuwe perspectief voor versterking van de eerstelijns geboortezorg en voor integratie van medische en psychosociale zorg in Nederland.

Door: Nationale Zorggids