Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

Minder dan 50 procent van de zwangere vrouwen is gevaccineerd tegen corona. Medisch professionals maken zich hier grote zorgen over, want zwangeren met corona lopen een veel groter risico op opname op de intensive care (ic). 4 procent van de zwangeren belandt op de ic na een besmetting met corona. Gynaecologen in de regio Eindhoven roepen vrouwen in verwachting op, zich te laten vaccineren tegen corona. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Vrouwen die in verwachting zijn kunnen opname op de ic voorkomen door zich te laten inenten. Een ernstig verloop van corona kan namelijk ook vergaande gevolgen hebben voor de foetus. “Soms is zelfs een keizersnede nodig omdat we anders de moeder niet kunnen redden. Dan belanden moeder en kind op de ic. Als dat gebeurt, maakt dat veel indruk”, zegt gynaecoloog Martina Porath van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven.

Geen risico's door of na vaccinatie

Gelukkig zijn er tot nu toe geen zwangere vrouwen of baby’s overleden na een corona-infectie, maar dat maakt de zorgen onder gynaecologen niet minder groot. Porath en collega’s roepen zwangere vrouwen daarom op zich te laten vaccineren en benadrukken daarbij dat zij na inenting geen verhoogd risico op miskraam of onvruchtbaarheid hebben. Meer dan 100.000 vrouwen die gevolgd zijn voor studies over corona, hebben geen nadelige gevolgen door vaccinatie laten zien. Er is bovendien geen risico op slechtere vruchtbaarheid en borstvoeding kan gewoon doorgaan na vaccinatie. 

Even grote risico's als grootste risicogroep

4 procent klinkt misschien niet als een hoog percentage. Maar bij mannelijke 60-plussers met overgewicht zijn de kansen op opname op de intensive care even groot en zij zijn de reden dat de coronamaatregelen zijn ingevoerd, aldus de gynaecologen.

Door: Nationale Zorggids