Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Zorgprofessionals in de geboortezorg hebben onvoldoende kennis over veganisme om vegan vrouwen goed voedingsadvies te kunnen geven. Gezonde voeding is belangrijk voor de ongeboren baby, maar vrouwen weten door ontbrekende kennis bij hun hulpverleners vaak niet waar zij goed aan doen, constateert onderzoeker Deidre Meulenbroeks die tevens gynaecoloog in opleiding is in het Maastricht UMC+ en Máxima Medisch Centrum (MMC). Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Meulenbroeks ondervroeg verloskundigen, gynaecologen en diëtisten naar hun kennis over goede voedingsadviezen aan vrouwen die vegan eten, uit ethische overwegingen overtuigingen of vanuit gezondheidsovertuigingen. Verloskundigen en gynaecologen blijken vaak niet te vragen naar een speciaal voedingspatroon van de vrouw. En dat is wel belangrijk omdat zwangere vrouwen die veganistisch eten extra vitamine B12 nodig hebben.

Vitamine B12

“Ook als veganisten niet zwanger zijn, moeten ze supplementen slikken omdat ze B12 niet meer uit hun voeding halen. Het is belangrijk om dat door te zetten tijdens de zwangerschap”, zegt Meulenbroeks. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme ziet dat professionals in de geboortezorg een veganistisch dieet snel afraden, omdat ze hier onvoldoende kennis over hebben. Voorzitter Emile Dingemans zou het mooi vinden als diëtisten hierover zouden leren, zodat ze vegan vrouwen kunnen adviseren over hoe wél om te gaan met hun voedingspatroon.

Gespecialiseerde diëtisten 

Dat dat niet altijd even makkelijk is, blijkt wel uit het nieuwe advies van de Gezondheidsraad die gebruik van soja beperkt adviseert. In soja zitten namelijk isoflavonen en deze kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van het geslachtsorgaan van de foetus. En soja is nu net datgene wat veganisten vaak als vervanger van vlees en zuivel gebruiken.

Op de site van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme staat inmiddels een lijst van veganistische diëtisten en andere behandelaars. “Een veganistisch dieet tijdens de zwangerschap kan, maar vrouwen moeten wél weten hoe.”

Door: Nationale Zorggids