Normal_borstvoeding_mama_moeder

Van de vrouwen die in coronatijd een kind kreeg, is 89 procent gestart met borstvoeding geven. Zo’n 14 procent van die vrouwen denkt dat ze door corona langer borstvoeding hebben gegeven. Goede ondersteuning, meer rust en thuiswerken lijken daarbij een rol te hebben gespeeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder 2.073 moeders tussen 18 en 45 jaar, zo meldt het Voedingscentrum. 

“Het lijkt erop dat afgelopen jaar meer moeders borstvoeding gaven dan voor coronatijd” stelt woordvoerder Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. De meeste moeders die in het onderzoek zeggen borstvoeding belangrijk te vinden, geven daarvoor als reden dat het gezond is voor hun kind. Belangrijke redenen om in coronatijd langer borstvoeding te kunnen geven zijn: thuiswerken, minder verplichtingen of afspraken, meer ontspanning en rust ervaren en minder hoeven kolven. De kraamverzorgende speelt een doorslaggevende rol bij het doorzetten van borstvoeden. Van de vrouwen die ermee zijn gestart zegt 69 procent dat de kraamverzorgende hierbij heeft geholpen.

Belangrijke rol voor de kraamverzorgende

De kraamverzorgende kan een vrouw helpen bij het wegnemen van onzekerheden en tips geven voor het goed aanleggen van de baby. Veel vrouwen vragen zich vlak na de bevalling af of ze wel genoeg melk hebben, maar er is na de bevalling tijd nodig om de melkproductie goed op gang te laten komen. En in het begin zijn een paar druppels colostrum al voldoende voor een baby. De Vries: "Een kraamverzorgende kan vanuit haar ervaring en expertise een vrouw hierbij adviseren. En als er behoefte aan is, kan een lactatiekundige, al dan niet op afstand, ook de nodige extra tips geven die net dat duwtje in de rug kunnen geven."

Meer rust en steun van partner in coronatijd

Het meer thuis zijn van de partner vanwege corona had ook een positieve uitwerking op het (langer) borstvoeden; vrouwen ervaarden hulp en steun. Minder kraamvisite en de daarbij behorende verplichtingen bleek ook gunstig. Alles bij elkaar opgeteld blijkt dat het thema van Wereld Borstvoedingsweek goed aansluit op de praktijk: borstvoeding is een gedeelde verantwoordelijkheid. "Als de omgeving waarin de baby terechtkomt goed samenwerkt om ervoor te zorgen dat hij borstvoeding krijgt, is de kans van slagen groter. En daar heeft een kindje zijn hele leven profijt van", aldus dus De Vries.

Door: Nationale Zorggids