Normal_ziekenhuis_ziekenhuisbed_patient

Zwangere vrouwen moeten oppassen voor de Delta-variant van het coronavirus, waarschuwt Kitty Bloemenkamp, hoogleraar verloskunde bij het UMC Utrecht. Zij ziet steeds meer zwangeren met corona in het ziekenhuis belanden. Zij zijn niet gevaccineerd en hebben ook geen onderliggende ziektes. Vrouwen die op de ic belandden, moeten soms zelfs een vroegtijdige keizersnede ondergaan voordat ze geïntubeerd worden. De ziekte kan dus ook verregaande gevolgen hebben voor (ongeboren) kind. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

In het UMC Utrecht lagen afgelopen week vier zwangere coronapatienten. Hoewel er geen landelijke cijfers beschikbaar zijn, weet Bloemenkamp wel dat er ook in andere ziekenhuizen meer vrouwen in verwachting met corona op de cohort-afdeling of zelfs op de ic liggen.

Niet gevaccineerd 

Dit blijkt uit ook uit cijfers in Engeland: 24 procent van de Britse zwangere belandde tijdens de eerste golf (pre-Delta) in het ziekenhuis, en dat percentage is onlangs gestegen naar 45 procent door de Delta-variant. Vorige week lagen er tweehonderd Britse vrouwen met ernstige corona op de verpleegafdeling of ic. 99 procent van hen is niet gevaccineerd.

Bloemenkamp zegt in Nederland hetzelfde beeld te zien. Wat het percentage gevaccineerde zwangeren is, is niet bekend. Sinds mei kunnen ook zwangeren zich laten vaccineren tegen corona, met een mRNA-vaccin.

Door: Nationale Zorggids