Normal_dna

Het dna van de vrouw besluit deels de leeftijd waarop ze in de overgang komt. Bepalend hierin zijn de genen voor onderhoud en reparatie van dna, blijkt uit nieuw onderzoek met – volgens de wetenschappers – een verrassend resultaat. Gynaecoloog Joop Laven van het Erasmus MC had niet verwacht dat genen voor reparatie en onderhoud van dna zo’n grote rol spelen bij de vruchtbaarheid van een vrouw. Dit meldt het Erasmus MC. 

Voor deze studie is genetisch materiaal van meer dan 200.000 vrouwen onderzocht, waarvan bekend is wanneer ze in de menopauze waren gekomen. Ze troffen niet alleen 290 genetische varianten aan die de leeftijd bepalen waarop de menopauze begint: “Omdat de menopauze wordt voorafgegaan door een periode van onvruchtbaarheid en verminderde vruchtbaarheid, hebben we daarom ook genen gevonden die samenhangen met vruchtbaarheid”, zegt Laven. Veel van deze genen doen iets in het onderhoud en reparatie van dna in geslachts- en gewone cellen.

Goede reparatie dna

Vrouwen met een goed systeem van reparatie en onderhoud in het dna, zijn langer vruchtbaar. Dna-schade wordt onder meer veroorzaakt door roken, overgewicht, ongezonde leefstijl en blootstelling aan stoffen en straling. Oudere moeders hebben mede daarom ook een verhoogde kans op het krijgen van kinderen met aangeboren afwijkingen. Op latere leeftijd is de opgelopen schade in het dna te groot op goed te kunnen herstellen. Lukt dat wel, dan is de vruchtbare periode langer.

Laven concludeert dat de veroudering van het vrouwenlichaam een rol speelt in de vruchtbare periode. “Daarmee vervalt het oude adagium dat je begint te verouderen nadat de menopauze is ingetreden.” Menopauze is eerder het gevolg van veroudering en dit gaat vooraf aan de menopauze. “De start van de menopauze is als het ware een verklikker voor hoe goed dna wordt gerepareerd en onderhouden.”

Door: Nationale Zorggids