Normal_zwanger__zwangerschap

Dat het coronavirus gevaarlijker is voor zwangere vrouwen dan voor niet-zwangere vrouwen is sinds een tijd bekend. Maar dat de Delta-variant nóg gevaarlijker is, is recentelijk pas gebleken. Alleen al afgelopen week belandden zeker vijf zwangere vrouwen met corona op de intensive care. Ze hebben allemaal nog geen coronavaccinatie gehaald. Experts trekken aan de bel, want de belangrijkste manier om ernstige ziekte door corona te voorkomen, is door een prik te halen. Dit melden de Volkskrant, NOS en Trouw. 

Gynaecoloog Hans Duvekot van de werkgroep Covid-19 & Zwangerschap zegt vandaag in de Volkskrant hetzelfde als hoogleraar Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht en verloskundige Betty Franke eerder deze week zeiden: het is belangrijk dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren. In academische ziekenhuizen is het aantal zwangere vrouwen met corona toegenomen. Nog niet eerder belandden er in één week vijf ongevaccineerde zwangeren met corona op de intensive care.

Totale opnames 

Sinds de start van de pandemie zijn er 574 vrouwen in verwachtingen opgenomen in het ziekenhuis vanwege Covid-19. 66 van hen lagen op de intensive care en 55 belandden op de obstetrische high care-afdelingen, waar zwangeren met complicaties liggen.

Instanties benadrukken de veiligheid van de mRNA-vaccins voor zwangere vrouwen. Ze hoeven niet te vrezen voor een miskraam: de kans daarop is na vaccinatie even groot als voor vrouwen die niet gevaccineerd zijn met het vaccin van Pfizer of Moderna.

Door: Nationale Zorggids