Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

De afgelopen weken zijn er meer zwangere vrouwen met corona opgenomen in het ziekenhuis. De deltavariant van het virus lijkt voor ernstigere klachten te zorgen. In bijna alle gevallen gaat het om vrouwen die (nog) niet gevaccineerd zijn. Academische ziekenhuizen maken zich zorgen. Wij spraken twee vrouwen die tijdens hun zwangerschap besmet raakten met het coronavirus. Hoe ervaarden zij de ziekte? En hoe staan ze nu tegenover vaccinatie?

Hanneke kreeg corona toen ze zo’n twintig weken zwanger was. Haar situatie verslechterde snel. Iedere dag kwam de huisarts langs om haar temperatuur te meten. “Als je zuurstofsaturatie onder de 90 procent komt, moet je naar het ziekenhuis. Bij mij schommelde het telkens rond de 91 procent.”

Lestari was al met zwangerschapsverlof toen ze positief getest werd. Een dag na haar babyshower begonnen de klachten. “In eerste instantie was ik vooral in paniek. Zou het geen invloed hebben op mijn kindje?”

Allebei begrijpen ze de twijfels die veel zwangere vrouwen hebben over vaccinatie. Lestari liet zich uiteindelijk wel vaccineren, Hanneke (nog) niet.

Benieuwd naar de beweegredenen van Hanneke en Lestari? Lees het hele interview hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs