Normal_borstvoeding_mama_moeder

Lang niet alle moeders zitten na hun bevalling om de welbekende roze wolk. In 20 procent van de tijd is die wolk grijs of zelfs zwart,  door mentale problemen. Vrouwen praten er bijna niet over en daarom heeft PerinAtal menTal Health (PATH) de documentaire ‘Ze wist toch waar ze aan begon…?!’gemaakt. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Vier vrouwen vertellen in de documentaire van PATH over hun ervaring met psychische problemen na de zwangerschap. Omdat kraamvrouwen aan een bepaald beeld moeten voldoen, durven ze er vaak niet over te praten met familie, vrienden of andere naasten. Daarnaast vinden ze het lastig om te accepteren dat hoe ze zich voelen, anders is dan de samenleving van ze verwacht.

Openlijk spreken 

Naast de vier persoonlijke ervaringen, komen ook professionals aan het woord, waaronder universitair docent Fabienne Naber. “In het PATH-project proberen we mensen door middel van kennis te wijzen op het voorbereid ouderschap en op de gekleurde wolk. Daardoor kunnen zij openlijk spreken over twijfels en problemen die men ervaart.” De documentaire heeft als doel om ouders te informeren, steunen en hulp te laten zoeken, bijvoorbeeld via lotgenotencontact. Zorgprofessionals kunnen van de docu leren dat er vooroordelen zijn rondom de zwangerschap en geboorte.

PATH heeft verschillende internationale partners en een Nederlandse partner: het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Aan de Groen Tuin 293 in IJsselmonde is een PATH-HUIS waar trainingen gevolgd kunnen worden en waar ouders lotgenotencontact kunnen hebben.

Door: Nationale Zorggids