Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Op echo’s is er niks van te ze zien, maar zwangere vrouwen met het coronavirus kunnen te maken krijgen met een aangetaste placenta. Het gevolg kan zijn dat het kindje vroeger ter wereld komt dan gepland. Uit onderzoek van het Erasmus MC en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat bij een aantal vroeggeboortes in de eerste en tweede coronagolf de placenta was aangetast. Coronavaccinatie is nu des te belangrijker voor zwangere vrouwen. Niet alleen zodat ze zichzelf beschermen, maar ook hun ongeboren kindje. Dit meldt Erasmus MC. 

Nog niet eerder stelden onderzoekers een kapotte placenta vast als gevolg van een coronabesmetting. Naast het coronavirus, zijn ook  afgestorven cellen (necrose), verharding (fibrineneerslag) en bepaalde immuuncellen in de placenta gevonden, die daar normaal nooit voorkomen.

Zieke placenta

“De placenta zorgt voor de uitwisseling van stoffen, zoals zuurstof, tussen moeder en kind en beschermt de foetus tegen ziekten. Als de cellen van de placenta afsterven door een coronavirusinfectie raakt het systeem verstopt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort, extreme nood of zelfs overlijden van het kind.” Het probleem is dat vrouwen het niet merken dat de placenta ziek is. Zelfs moeders met een milde corona-infectie, hebben kans op een zieke placenta. Het gevaar is dat van tevoren ook niet te weten is wie hierop risico loopt, omdat het op echo’s niet zichtbaar is.

Onderzoeker Schoenmakers benadrukt het belang van coronavaccinatie, ook voor jonge moeders. “Vaccineren helpt om een coronabesmetting te voorkomen en jezelf en je ongeboren kind te beschermen.”

Door: Nationale Zorggids