Normal_pexels-mart-production-7089288

Vanaf vandaag kunnen zwangeren in Nederland een nieuwe, vroege echo laten maken om lichamelijke afwijkingen op te sporen bij het ongeboren kind: de 13-wekenecho. De 13-wekenecho komt naast de al bestaande 20-wekenecho. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn namelijk al rond 13 weken zwangerschap te zien. Dit meldt het RIVM. 

In augustus zijn verloskundigen en gynaecologen overal in Nederland al begonnen met het  informeren van zwangeren en partners over de 13-wekenecho. De eerste zwangeren zijn vandaag al aan de beurt. Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren de echo uit.

Wetenschappelijke studie

De zwangere kan de 13-wekenecho alleen krijgen als zij 16 jaar of ouder is en meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn verantwoordelijk voor de wetenschappelijke studie (IMITAS). ZonMw subsidieert de studie. De IMITAS studie onderzoekt de komende jaren wat de voor- en nadelen zijn van de 13-wekenecho en hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze ervaren. Als de resultaten bekend zijn (naar verwachting in 2024), besluit het ministerie van Volksgezondheid of de 13-wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.

Twee jaar nauw samengewerkt

Het RIVM heeft de invoering van deze echo de afgelopen twee jaar voorbereid. Daarbij is nauw samengewerkt met de Regionale Centra voor Prenatale Screening, betrokken beroepsgroepen, vertegenwoordigers van ouder- en patiëntenorganisaties, verschillende opleidingsinstituten en de IMITAS Onderzoeksgroep.

Door: Nationale Zorggids