Normal_couveuse_couveusekindje_vroeggeboorte

Op thuisarts.nl is vanaf nu ook informatie te vinden over de longziekte Bronchopulmonale Dysplasie (BPD). Dit is een ziekte waar vooral te vroeg geboren baby’s mee te maken krijgen. Zij hebben bij de geboorte onderontwikkelde longen en daarom ademhalingsondersteuning nodig. Maar juist die hulp kan zorgen voor (langdurige) longschade. De diagnose BPD wordt vastgesteld als een baby extra zuurstof nodig heeft in wat anders de 36ste week van de zwangerschap zou zijn geweest. Dit melden Care4Neo en Longfonds. 

De website thuisarts.nl heeft deze informatie toegevoegd nu de richtlijn van BPD dit jaar is geüpdatet. In deze richtlijn staat onder meer hoe een diagnose wordt gesteld en hoe BPD kan worden voorkomen en behandeld. De update omvat onder meer aanbevelingen over begeleiding van ouders van baby’s met BPD.

Verbeteren geestelijke gezondheid 

Ouders van te vroeg geboren baby’s met BPD hebben veel last van angst, bezorgdheid en stress. Zij hebben behoefte aan duidelijkheid, steun en continuïteit, blijkt uit interviews en onderzoek in focusgroepen. “Deze verschijnselen kunnen jarenlang aanhouden en kunnen de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Het verbeteren van de geestelijke gezondheid van ouders in de NICU kan daarom van groot belang zijn voor de ontwikkelingsresultaten voor prematuur geboren baby’s en het verbeteren van het welzijn van kinderen en ouders.”

De informatie over BPD op Thuisarts.nl vind je hier

Door: Nationale Zorggids