Normal_rss_entry-299689

De documentaire Alleen tegen de staat, waarin slachtoffers van de toeslagenaffaire vertellen wat de impact van de zaak op hun leven was, is maandagavond door 241.000 mensen bekeken. Het programma haalde daarmee geen plek in de kijkcijfer-top 25. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Regisseur Stijn Bouma laat in Alleen tegen de staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal. Dankzij onthullingen van Trouw en RTL Nieuws kwam in 2018 naar buiten dat de Belastingdienst jarenlang duizenden mensen onterecht beschuldigde van fraude met toeslagen in de kinderopvang.

Een parlementaire ondervragingscommissie verhoorde in november 2020 negentien personen om te achterhalen hoe de situatie zo heeft kunnen ontsporen. Het kabinet Rutte trad af na het vernietigende rapport. Maar negen maanden later is het demissionaire kabinet haar beloftes voor herstelbetalingen en hulp voor de duizenden gedupeerden nog steeds niet nagekomen.

Veel lof

De documentaire kreeg op sociale media veel lof. Kijkers merkten op dat het goed zou zijn als alle politici de film zouden zien. Pieter Omtzigt, een van de twee parlementariërs die de zaak in de Kamer aanhangig maakte, prees de film al eerder nadat hij hem in een voorpremière had gezien.

Alleen tegen de staat is terug te kijken op NPO Start.

Door: ANP