Normal_ziekenhuis_ziekenhuisbed_patient

Dat zwangere vrouwen heftiger reageren op de deltavariant van het coronavirus dan niet zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd, werd al een tijdje voor gewaarschuwd. Maar ook pas bevallen vrouwen moeten oppassen: zij belanden ook regelmatig in het ziekenhuis met ernstige coronaklachten. Sinds half juli zijn 80 zwangere en pas bevallen vrouwen door corona in het ziekenhuis terechtgekomen. 22 (28 procent) van hen belandden op de intensive care (ic). Dit meldt de Volkskrant. 

In april en mei was de alfavariant van het virus nog dominant. Van de 129 zwangeren en kraamvrouwen, belandde 16 procent op de ic. In het Erasmus MC zijn sinds het begin van de pandemie 26 zwangeren opgenomen op de intensive care, waarvan de helft in het afgelopen kwartaal. Ter vergelijking: het aantal ic-opnames onder andere coronapatienten steeg slechts met 3 procent van 15 naar 18 procent.

Virusmutatie bij zwangeren 

“Het virus lijkt te muteren in het nadeel van zwangere vrouwen. We hebben gelukkig een methode om hen op hun buik te kunnen beademen, maar soms gaat het zo slecht met de vrouwen, dat we de kinderen eerder moeten halen. Moeders krijgen de geboorte dan niet mee en vroeggeboren kinderen kampen mogelijk hun leven met  gezondheidsproblemen”, zegt gynaecoloog Hans Duvekot van het Erasmus MC. Twee zwangeren die door corona in zijn ziekenhuis belandden, verloren hun baby.

Bijna alle zwangeren zijn niet gevaccineerd

Volgens experts zijn er onder zwangeren grote twijfels over vaccineren tegen corona. Ziekenhuizen nemen nauwelijks zwangere vrouwen met corona op die wél gevaccineerd zijn. Hoogleraar Kitty Bloemenkamp ziet dat de vaccinatiebereidheid onder vrouwen die in verwachting zijn, groeit. Steeds meer vrouwen laten zich voor de zwangerschap vaccineren. Vrouwen die twijfelen over vaccinatie tijdens de zwangerschap, hoeven zich geen zorgen te maken over schade van het vaccin aan de vrucht. “Het vaccin kan niet door de placenta. Alleen de antistoffen die je aanmaakt, bereiken de vrucht”, aldus Duvekot.

Door: Nationale Zorggids