Normal_normal_coronamelder_app_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: hoe is het om long covid te hebben?

Coronaklachten verschillen sterk per persoon. Waar sommige mensen bijna niet ziek worden, hebben anderen nog maanden last van de gevolgen van hun coronabesmetting. Tot die laatste groep behoren Alies (30) en Marguerita (42). Hoe is het voor hen om long covid te hebben?

Dinsdag: mondkapjesplicht in verpleeghuis coronabrandhaard Staphorst

Nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt, ontstaan er ook meer brandhaarden. Een van de grootste brandhaarden is Staphorst. Verpleeghuis De Berghorst in die gemeente voert daarom weer een tijdelijke mondkapjesplicht in. De voorzorgsmaatregel wordt deels genomen door de lage vaccinatiegraad in de gemeente.

Woensdag: ruim 40 procent van de mensen wil 1,5 meterregel terug

Ruim vier op de tien mensen wil de 1,5 meterregel in de samenleving terug, stelt EenVandaag op basis van een onderzoek onder het eigen opiniepanel van ruim 21.000 mensen. 60 procent van de ondervraagden uit het opiniepanel verwacht dat de overheid dit najaar weer nieuwe maatregelen moet nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 56 procent zou er begrip voor hebben als dat zou gebeuren.

Donderdag: ‘Overheid moet mondkapjesplicht in binnenruimtes weer invoeren’

Nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland toeneemt, zou de overheid moeten overwegen om mondkapjes weer verplicht te maken in binnenruimten, vinden meerdere specialisten. Lees hier wat epidemioloog Frits Rosendaal, arts-microbioloog Bert Mulder, onderzoeker Marino van Zelst en viroloog Ab Osterhaus over deze maatregel te zeggen hebben.

Vrijdag: WHO houdt mutant van Delta-variant in de gaten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt een mutant van de Delta-variant van het coronavirus in de gaten. Experts hadden onlangs gemeld dat deze zogenoemde subvariant zich langzaam verspreidt in het Verenigd Koninkrijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe mutatie in Nederland ook al een tijdje rondgaat.

Door: Nationale Zorggids