Normal_justitie__rechtbank

Familie- en jeugdrechters gaan onderzoeken hoe ze hebben gehandeld bij de uithuisplaatsingen van kinderen van toeslagenouders. De rechters doen het onderzoek onder meer naar aanleiding van de oproep van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Dit meldt de NOS.

Begin deze maand waren de rechters al kritisch over zichzelf en de manier waarop ze met ouders zijn omgegaan tijdens de toeslagenaffaire. De conclusie van het overlegorgaan van bestuursrechters luidde dat de meeste rechters, terwijl ze het oneens waren, toch de aanpak van de Belastingdienst volgden.

Onafhankelijke buitenstaanders

De familie- en jeugdrechters willen nu zelf ook onderzoeken of ze te weinig hebben gekeken naar mensen die ‘tegenover het systeem’ zijn komen te staan. De rechters zullen onder meer spreken met deskundigen en onafhankelijke buitenstaanders.

1.115 kinderen uit huis geplaatst

Vorige week meldde het CBS nog dat er in de periode 2015-2020 1.115 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst. Ze wisten echter nog niet bij hoeveel uit huis geplaatste kinderen er een verband is met de toeslagenaffaire.

De familie- en jeugdrechters benadrukken dat ze altijd onderzoek doen naar uithuisplaatsingen. Voordat het CBS met deze publicatie kwam waren ze al van plan een onderzoek op te starten.

Door: Nationale Zorggids