Normal_mannen_met_vruchtbaarheidsproblemen_voelen_zich_niet_gehoord

96 procent van de mannen die te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen vindt dat er te weinig aandacht is voor het perspectief van de man. 78 procent geeft bovendien aan dat hierover praten een taboe is. Dit blijkt uit een enquête die Freya onder de mannelijke achterban heeft gehouden. De Europese Week van de Vruchtbaarheid (1-7 november) heeft als thema ‘de man’ en is de aanleiding om de mannen in de welverdiende spotlight te zetten, meldt Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. 

"It takes two to tango. Zeker als het gaat om zwanger worden. Toch lijkt het soms een vrouwenaangelegenheid. Verhalen over vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid gaan vrijwel altijd over de vrouw. Waar is de man?", vraagt de vereniging zich samen met de mannen af. 

Aan de zijlijn

Ongeacht de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem, vinden de behandelingen voornamelijk plaats bij de vrouw. Maar liefst 70 procent van de mannen voelt zich aan de zijlijn staan van het fertiliteitstraject. Daarbovenop voelt 52 procent zich onvoldoende betrokken in de gesprekken met de arts. 

Sterk zijn voor partner

Verdriet om een uitblijvende zwangerschap treft beide partners. Mannen voelen vrijwel unaniem (95 procent) de noodzaak sterk te blijven voor hun partner. Dat terwijl ze ook het hoofd moeten bieden aan hun eigen gevoelens van verdriet, teleurstelling en angst. Mannen zijn gebaat bij een open discussie over het thema en het bespreekbaar maken van deze problematiek, zegt Freya. 

Ontspannen seks wordt moeilijker

Zodra een stel besloten heeft dat een kindje welkom is, staat de seks in het teken van zwanger worden. Als zwanger worden niet lukt, kan het ongedwongen plezier in seks verdwijnen. Privédelen worden opeens onderwerp van een medisch traject. Dit blijft niet zonder gevolgen: maar liefst 64 procent van de mannen geeft aan dat de seks is verslechterd door het vruchtbaarheidsprobleem.

Vele facetten

Een onvervulde kinderwens heeft grote gevolgen voor beide partners. De impact hiervan laat zich overal voelen, zoals in de partnerrelatie, op het werk, in de omgang met de omgeving. De toekomst die partners voor ogen hebben – een gezin – is onzeker en moet worden omgegooid als er definitief geen kind komt. 

"Dit thema verdient aandacht. Het perspectief van de man mag hierin niet ontbreken. Laat de Week van de Vruchtbaarheid aanleiding zijn om dit thema op de agenda zetten", aldus Freya. 

Door: Nationale Zorggids