Normal_normal_baby_kruipen_kijken_kind35

Ouders die voor hun baby zingen, ondersteunen hun kindje in hun taalontwikkeling. Liedjes zingen helpt 11 maanden oude baby’s de taal te leren. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit, meldt Baby & Child Research Center. 

De rijm in liedjes, helpt oudere baby’s structuur te geven aan woorden. Rijmpjes helpen ze om beginklanken te scheiden van de rest. En zo leren ze bijvoorbeeld wat het verschil is tussen slaap en schaap in het liedje ‘Slaap kindje slaap’.

Rijm in liedjes

Hier kwamen de onderzoekers achter door 11 maanden oude baby’s te laten luisteren naar babyliedjes en ze tegelijkertijd een EEG te laten ondergaan. Op rijmende liedjes reageerden de kinderen anders dan op liedjes zonder rijm erin. Conclusie is dat rijm al vroeg in het leven herkend wordt. Ook concludeerden ze dat kinderen die op dat moment rijmpjes herkenden, zes maanden later meer woorden kenden dan kinderen die tijdens het meetmoment minder goed reageerden op rijm in liedjes.

Voor een eenduidigere conclusie, moeten de onderzoekers dit onderzoek herhalen. Maar duidelijk is wel dat het leerzaam is voor baby’s om liedjes te zingen voor een baby.  

Door: Nationale Zorggids