Normal_normal_rechtspraak

Een Braziliaanse man die in 1980 illegaal is geadopteerd door een Nederlands stel, krijgt een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Dit oordeelt de rechtbank, die van mening is dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld door de man zijn recht te ontnemen om zijn afkomst te ontdekken. Dit meldt NOS. 

In totaal zijn 42 Braziliaanse kinderen hier illegaal geadopteerd, waaronder de man die de staat dagvaardde. Patrick Noordoven ontdekte pas tijdens zijn zoektocht naar zijn biologische ouders, welke misstanden er plaatsvonden in de tijd van zijn adoptie.

Verjaring

De staat beriep zich op verjaring, maar laat dat nu vervallen door onafhankelijk onderzoek naar interlandelijke adoptie. En daarom kan de rechtbank het handelen van de staat nu  veroordelen. De staat heeft er volgens de rechter niets aan gedaan dat de man achter zijn afkomst kon komen, terwijl dat wel had gekund en gemoeten. Hoe hoog de schadevergoeding aan de man is, is niet bekend. Dit is de eerste keer dat een schadevergoeding voor illegale adoptie is toegekend.

Door: Nationale Zorggids