Normal_intensive_care

Het aantal ongevaccineerde zwangere vrouwen op de intensive cares blijft toenemen. Sinds de zomer zijn er in het Erasmus MC dubbel zoveel zwangeren op de ic opgenomen. Alle vrouwen hebben het tot nu toe overleefd, maar gynaecoloog Hans Duvekot vreest voor het eerste slachtoffer. Dit melden NOS en Volkskrant. 

Het Erasmus MC heeft in totaal 32 vrouwen in verwachting op de intensive care (gehad), waarvan twee die het afgelopen weekend zijn opgenomen. Geen enkele van deze vrouwen was gevaccineerd tegen het coronavirus. Andere intensive cares verspreid over het land zien ook ongevaccineerde zwangeren op de intensive care, maar in mindere mate.

Duvekot over de zwangeren op de ic van zijn ziekenhuis: “Ze liggen hier wekenlang op de beademing en dan kan het gebeuren dat we het kind toch met een keizersnede moeten halen. Terwijl de moeder nog in een kunstmatige coma ligt. De impact daarvan is enorm.”

Deltavariant

Slechts 30 tot 50 procent van de zwangeren is gevaccineerd tegen het coronavirus. Sinds de komst van de Delta-variant neemt het aantal vrouwen in verwachting op de ic’s toe. Bij zeven procent van het moest de baby met een keizersnede ter wereld komen. Sommigen worden een paar weken wakker en hebben dan geen kindje meer in hun buik. En dat is enorm verwarrend en onthutsend. Volgens Duvekot hebben vrouwen een psychiater nodig om enigszins met de situatie te kunnen omgaan.

Te vroeg geboren

Meestal is corona niet gevaarlijk voor pasgeboren baby’s, maar door het verhaal van Laura weten we ook dat het anders kan. Haar kindje kwam met 35 weken met corona ter wereld en vocht vier weken lang voor haar leven. Andere kindjes moeten ook te vroeg geboren worden, omdat hun moeder corona heeft. Zij liggen tijdenlang op de NICU, afdeling neonatologie, waar ze aan de beademing liggen en infusen nodig hebben. Er zijn gevallen bekend waarbij het kindje al met 26 weken gehaald moest worden. Te vroeg geboren baby’s hebben een verhoogd risico op darmontstekingen, infecties en hersenbloedingen. “Het is een enorm slechte start, die bovendien voorkomen had kunnen worden”, zegt afdelingshoofd Manon Benders van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Doodgeboorte 

Deze week is ook bekend geworden dat tot nu toe dertien doodgeboortes in Nederland zijn veroorzaakt door het coronavirus. In zeldzame gevallen is een coronabesmetting bij zwangere vrouwen gevaarlijk voor de ongeboren baby, omdat de placenta wordt aangetast door het coronavirus. Ook dit is ontdekt door het Erasmus MC. Bij het onderzoeken van de placenta werd het coronavirus geconstateerd.

Door: Nationale Zorggids