Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

Twee kinderartsen willen dat vrouwen financieel beloond worden voor het succesvol stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Kinderarts in opleiding Leonieke Breunis en kinderarts-neonatoloog Jasper Been willen dat dit een standaard onderdeel van de zorg wordt. Het gaat om beloningen van tussen de 150 en 450 euro. Na ieder meetmoment, wordt de waarde van de tegoedbon iets hoger. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Volgens Breunis is zwangere vrouwen belonen effectief bij het stoppen met roken. Onderzoek laat zien dat dubbel zoveel vrouwen stoppen met roken als daar geld tegenover staat. Ook erna, blijven ze van de sigaretten af. Vaker dan vrouwen die geen beloning kregen. “Wij denken dat dat laat zien dat deze vrouwen niet zijn gestopt voor de tegoedbonnen.”

Stoppen met roken is moeilijker voor zwangeren dan voor niet-zwangere vrouwen. Dat komt doordat zij de nicotine sneller uitplassen en sneller behoefte hebben aan een nieuwe sigaret. Vrouwen die in verwachting zijn en naar hun lijf luisteren, roken meer. Maar volgens Breunis doen maar weinig vrouwen dat.

Door: Nationale Zorggids