Normal_baby_pasgeboren_geboorte

Door het zuurstofgehalte standaard te meten bij pasgeboren baby’s, kunnen per jaar 35 levens worden gered. Stichting Hartekind wil dat alle verloskundigen in Nederland met een saturatiemeter gaan werken, zodat kritische hartaandoeningen sneller worden opgespoord. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

De grootste doodsoorzaak bij kinderen zijn kritische hartaandoeningen, maar op dit moment wordt zo’n 40 procent hiervan bij pasgeborenen niet herkend. Door deze hartproblemen tijdig op te sporen, kan er op tijd worden ingegrepen. Baby’s bij wie artsen er pas te laat achter komen, overlijden soms al in hun eerste levensmaand. Door direct na de geboorte gebruik te maken van een saturatiemeter, worden kritische hartaandoeningen meteen gevonden, blijkt uit nieuw onderzoek.

Tijd is essentieel 

“Tijd is essentieel bij kinderen met een kritische hartaandoening. Velen zijn te behandelen, als we er maar op tijd bij zijn”, zegt Nico Blom, hoogleraar Kindercardiologie. Hij en zijn kinderarts-collega’s onderzochten 24.000 pasgeborenen en het gebruik van een saturatiemeter. Naast het achterhalen van kritische hartafwijkingen, helpt een meting ook infecties en longaandoeningen vinden.

Begin 2022 gaat Stichting Hartekind aan de slag met het uitdelen van saturatiemeters aan verloskundigen in Nederland. Ons land telt zo’n 1.600 verloskundigen en het doel is om dit jaar aan de helft een saturatiemeter te kunnen geven.

Door: Nationale Zorggids