Normal_babybed_vondeling_wieg

In 2021 was sprake van een babyboom. Van januari tot en met oktober werden dit jaar 149.684 baby’s geboren. Dat zijn er zevenduizend meer dan tijdens de eerste tien maanden van 2020, wat neerkomt op een stijging van 5,5 procent. Dit meldt Independer die data analyseerde van CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

In de provincie Friesland was de stijging van het aantal geboortes het grootst. Hier werden de eerste tien maanden van het jaar zelfs 8,9 procent meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren werden flink meer baby’s geboren: zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9 procent en in Limburg werden er 7,3 meer baby’s geboren. De kleinste stijging vond plaats in Zeeland (2,8 procent).

Daling 2020

Volgens Independer is er in 2021 sprake van een opmerkelijke stijging, omdat in 2020 het aantal geboortes juist daalde vergeleken met het jaar daarvoor. Toen werden er zo’n 1.100 minder baby’s geboren dan het jaar ervoor. Volgens de vergelijkingssite is het belangrijk dat ouders niet vergeten om hun kind bij te schrijven op hun zorgverzekering, en om dat altijd te doen op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking.

23 procent minder ivf-behandelingen

Door de uitbraak van het coronavirus werden in 2020 23 procent minder ivf-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.9000 naar 8.400. Naar verwachting zal deze daling dit jaar verder doorzetten, want ook in 2021 worden veel ivf-behandelingen uitgesteld en stopgezet. Dit geldt ook voor hersteloperaties na sterilisatie bij mannen.

Door: Nationale Zorggids